• Vrijblijvende offerte
  • Advies aan huis
  • Volledig gepersonaliseerd

Plaatsen stopcontacten in de keuken

Sta je op het punt om een nieuwe keuken aan te schaffen? Bij een keuken ontwerp komen veel zaken kijken. Een van die zaken zijn de plaatsen van de stopcontacten. Denk hier goed over na! Hieronder wat handige tips om de juiste plaatsen van stopcontacten in je keuken kunt te bepalen.

Welke keukenapparaten wil je gebruiken?

Voordat je bepaalt waar je de stopcontacten plaatst is het van belang om te kijken naar welke keukenapparaten je wilt gaan gebruiken in je keuken. Je kunt dan denken aan: waterkoker, koffiezetapparaat, mixer, friteuse, blender, keukenmachine, broodrooster, oplader, televisie etc.

Bedenk hierbij goed welke apparaten er permanent in je keuken staan en dus een vaste plek hebben. Deze keukenapparaten hebben namelijk een vast stopcontact nodig.
Waarschijnlijk heb je ook keukenapparaten die je na gebruik weer opbergt. Bedenk je hierbij goed hoeveel apparaten je op eenzelfde moment gebruikt en pas daar het aantal stopcontacten op aan.

Waar plaats je stopcontacten in de keuken?

De plaats van de stopcontacten in de keuken is afhankelijk van de plaats waar je de apparaten gebruikt. Een verkeerde keuze van de stopcontacten zorgt voor lange snoeren over je aanrechtblad. Dit is onpraktisch, niet mooi en kan zelf gevaarlijk zijn. Zorg er dus voor dat je stopcontacten op die plaatsen zitten, waar je de apparaten ook gebruikt.

Welke soort stopcontacten?

Er zijn enkelvoudige en meervoudige stopcontacten. Op de plaats waar je meerdere stopcontacten nodig hebt adviseren wij een meervoudig stopcontact te plaatsen. Meervoudige stopcontacten zijn te verkrijgen tot wel 6 stopcontacten bij elkaar. Ook zijn er ook de zgn. powerporten. Dit zijn stopcontactdozen die in het werkblad gemonteerd worden. Bij druk op de contactdoos komt de powerport tevoorschijn en kun je deze gebruiken. Het voordeel van deze powerport is dat deze ‘onzichtbaar’ is en pas bij gebruik tevoorschijn komt. De powerporten zijn vooral erg handig als je een kookeiland hebt.

Het oog wil ook wat

Terwijl je tegenwoordig vaak keuze hebt uit een groot aantal stopcontacten en deze niet zo lelijk zijn als vroeger, zijn stopcontacten over het algemeen niet zo mooi en willen we ze liever op een minder zichtbare plaats maken, zoals een hoek of achter een apparaat. Houd er rekening mee dat als je het stopcontact teveel verbergt het moeilijk kan zijn om een stekker uit het stopcontact te verwijderen.

Tip: Plaats een dubbel stopcontact in de buurt van de afzuigkap, zodat je bij het gebruik van keukenapparaten die stoom produceren de afzuiging aan kunt zetten.

Witte keuken met grijze achterwand