• Vrijblijvende offerte
  • Advies aan huis
  • Volledig gepersonaliseerd

Soorten afzuigkappen

Een afzuigkap is een praktisch onderdeel van de keuken, maar de afzuigkap moet er ook mooi uit zien. Ga jij een nieuwe afzuigkap aanschaffen voor je keuken en weet je niet zo goed welke kap het beste bij jouw keuken past? Lees dan op deze pagina welke soorten afzuigkappen er zijn en je kunt gemakkelijker bepalen welke afzuigkap het beste bij jouw keuken past.

Schouwkap

De schouwkap is een mooi afgewerkte afzuigkap van rvs, aluminium of zelfs van glas die als wandmodel of als eilandmodel geleverd wordt. Het is een populaire afzuigkap, die van hoge kwaliteit is en in vele soorten keukens verwerkt kan worden. De schouwkap is vrij opvallend, maar in sommige keukens is dit juist een mooi effect.

Integrale afzuigkap

De integrale afzuigkap wordt helemaal of bijna helemaal weggewerkt achter de kasten van de keuken. Dit betekent dat deze afzuigkap onzichtbaar is in de keuken, maar zijn werk ondertussen wel goed doet.

Vlakscherm afzuigkap

De vlakscherm afzuigkap is een afzuigkap die voor een deel weggewerkt is in de kasten van de keuken. Het scherm van de afzuigkap kan naar voren worden getrokken als de afzuigkap lucht af moet zuigen tijdens het koken.

Werkblad afzuigkap

De werkblad afzuigkap is een staand model afzuigkap die achter de kookplaat gemonteerd wordt, vaak met verlichting. Komt er damp vrij bij het koken, dan zuigt deze afzuigkap de damp meteen op. Omdat er verlichting in de afzuigkap zit, kun je de afzuigkap ook gebruiken als extra lichtbron tijdens het koken.

Downdraft afzuigkap

De downdraft afzuigkap komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar is in Nederland ook erg populair. De downdraft afzuigkap is bijna onzichtbaar en dit komt omdat de kap in het werkblad achter de kookplaat gemonteerd wordt. Is afzuiging van kookdampen gewenst, dan komt het apparaat vanuit het werkblad ongeveer 40 centimeter omhoog. Ben je niet aan het koken, dan zie je de afzuigkap niet zitten.

Plafond afzuigkap

Zoals de naam het al verklapt, wordt de plafond afzuigkap in het plafond van de keuken verwerkt. Omdat de afzuigkap in het plafond zit, zie je het apparaat bijna niet zitten. Wel doet de afzuigkap goed zijn werk en zeker als je de afzuigkap recht boven het aanrecht in het plafond laat verwerken.

Inbouw afzuigkap

De inbouw afzuigkap wordt in een bestaande schouw of kast in de keuken geplaatst. Deze afzuigkap is ideaal voor keukens die een kastje of schouw boven het aanrecht hebben hangen en waar een normale afzuigkap de uitstraling van de keuken kan verpesten. De inbouw afzuigkap wordt bijvoorbeeld vaak in authentieke keukens van oude boerderijen verwerkt.

Afzuigkap in de achterwand van de keuken

Tot slot kun je ook een afzuigkap kopen die in de achterwand van de keuken wordt verwerkt, ook wel de rugwand van de keuken genoemd. Kies je voor de aanschaf van deze afzuigkap, dan wordt er een rechthoekige uitsparing in de achterwand van de keuken gemaakt. Op het moment dat de afzuigkap wordt ingeschakeld, opent de uitsparing en worden de kookdampen door de uitsparing weggezogen tijdens het koken.

Witte keuken achterwand Heerjansdam 2