• Vrijblijvende offerte
  • Advies aan huis
  • Volledig gepersonaliseerd

Soorten kookplaten

Bij het aanschaffen van een kookplaat voor in de keuken, kun je uit verschillende soorten kookplaten kiezen. Investeer je in een nieuwe kookplaat, dan wil je natuurlijk wel de beste kookplaat voor jouw keuken aanschaffen. Weet je niet zo goed welke kookplaat van de verschillende kookplaten het beste bij jou past? Lees dan meer over de verschillende soorten kookplaten en de voor- en nadelen van deze kookplaten op deze pagina.

Gasfornuis

Ten eerste kun je jouw keuken verrijken met een gasfornuis, ofwel een fornuis dat op gas werkt. Het eerste voordeel van koken op gas, is het feit dat een gasfornuis gemakkelijk te bedienen is. Dit komt omdat gas een hoge reactiesnelheid heeft: zet je het fornuis hoger of lager, dan gaat het fornuis ook meteen hoger of lager. Een ander voordeel van het koken met een gasfornuis, is dat het fornuis direct op temperatuur is na het inschakelen. Je hoeft niet lang te wachten voor het water in de pan kookt of voor de boter in de koekenpan gesmolten is. Tot slot hoef je voor koken op gas geen speciale pannen aan te schaffen: je kunt iedere pan gebruiken op het gasfornuis.

Een nadeel van koken op gas, is het feit dat een groot deel van de warmte bij het koken op gas verloren gaat. Een ander nadeel van het koken met een gasfornuis, is dat een gasfornuis best lastig schoon te maken is. Je moet om de pitjes heen poetsen en verwijder je de pitjes niet bij het schoonmaken, dan blijft er nog allerlei vuil onder zitten.

Inductie kookplaat

Je kunt er ook voor kiezen om een inductie kookplaat aan te schaffen voor je nieuwe keuken. Een voordeel van het koken met een inductie kookplaat, is dat er op deze manier minder warmte verloren gaat. Haal je de pan van de plaat af, dan blijft deze niet lang meer nagloeien en dit betekent dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Een ander voordeel van het koken op een inductie kookplaat, is dat een inductie kookplaat snel en eenvoudig te reinigen is. Je zit niet met de pitjes van een gasfornuis, maar kunt gewoon de hele kookplaat met een doekje schoonmaken.

Een nadeel van het aanschaffen van een inductie kookplaat, is dat je voor deze kookplaat een speciale aansluiting hebt. Omdat veel mensen deze aansluiting niet in de keuken hebben, moet de aansluiting aangelegd worden en dit is een vrij grote investering. Een ander nadeel van inductie koken, is dat je hier speciale pannen voor nodig hebt. Heb je deze pannen niet, dan moet je deze eerst aanschaffen en dit maakt de investering van een inductie kookplaat nog wat groter.

Elektrisch fornuis

Veel mensen die een elektrisch fornuis aanschaffen, doen dit omdat een elektrisch fornuis erg voordelig is. Vergelijk je de prijs van dit fornuis met de andere kookplaten, dan zie je dat een elektrisch fornuis veel voordeliger is.

De prijs van een elektrisch fornuis is lager dan de prijs van andere kookplaten, maar er kleven wel enkele nadelen aan deze kookplaat. Het eerste nadeel van een elektrisch fornuis, is het feit dat de zones van het elektrische fornuis een trage reactietijd hebben. Het duurt even voor de kookplaat warm is, maar het duurt ook even voor de kookplaat afkoelt als je het fornuis wat lager hebt gezet. Moet het vuur direct lager omdat je eten anders gaat aanbranden, dan kan dit eigenlijk niet met het elektrisch fornuis. Een ander nadeel van het elektrisch fornuis, is dat de kookplaten nog lang heet blijven. Hierdoor gaat er niet alleen veel energie verloren, maar is de kans op ongelukjes na het koken ook groter.

Keramische kookplaat

Veel mensen verwarren de keramische kookplaat met de inductie kookplaat, maar het zijn twee hele andere producten. Zo is een inductie kookplaat bijvoorbeeld duurder in de aanschaf dan een keramische kookplaat, wat meteen een voordeel is van het aanschaffen van de keramische kookplaat. Een nadeel van deze kookplaat is wel dat de kookplaat lang warm blijft, in tegenstelling tot de inductie kookplaat. Hierdoor gaat er veel warmte verloren na het koken en is er meer kans op verbrandingsongelukjes. Tot slot vraagt een keramische kookplaat veel energie, wat betekent dat je een hogere energierekening hebt met deze kookplaat.

Halogeen kookplaat

De halogeen kookplaat wordt voornamelijk aangeschaft door mensen die niet te veel geld uit willen geven aan hun nieuwe kookplaat: de halogeen kookplaat is namelijk erg voordelig. Een nadeel van deze kookplaat, is het feit dat de verwarmingselementen snel slijten. Dit betekent dat het voor kan komen dat je de verwarmingselementen van de kookplaat tussentijds moet vervangen, wat je weer wat extra geld kost. Een ander nadeel van de kookplaat, is dat ook deze plaat maar langzaam afkoelt. Tot slot is de plaat minder geschikt om op te wokken, wat voor veel mensen toch een groot nadeel is. Wok je veel, dan kun je beter een andere kookplaat aanschaffen.

Grijs metallic keuken achterwand van glas