• Vrijblijvende offerte
 • Advies aan huis
 • Volledig gepersonaliseerd

De Scandinavische stijl

De Scandinavische keuken is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het staat bekend om zijn eenvoudige, minimalistische ontwerpen die gecombineerd worden met functionaliteit en gezelligheid. Deze stijl heeft zijn oorsprong in de Scandinavische landen en is gebaseerd op de eenvoudige levensstijl van de mensen daar. Het gebruik van natuurlijke materialen, lichte kleuren en een overvloed aan natuurlijk licht zijn enkele van de kenmerken van deze stijl. In deze stijl wordt er vaak gebruik gemaakt van eenvoudige vormen, maar ook wordt er veel aandacht besteed aan details in huis. Scandinavisch design staat bekend om zijn functionele objecten maar tegelijkertijd zijn ze ook ‘’aesthetically pleasing’’.

Kenmerken Scandinavische stijl

 • Minimalistisch design
 • Natuurlijke materialen
 • Lichte kleuren
 • Functioneel meubilair
 • Gezellige accessoires
 • Minimalistische decoratie

De kenmerken van de Scandinavische stijl

01 Minimalistisch design

Een van de belangrijkste kenmerken van de Scandinavische interieurstijl is het minimalistische design. Deze stijl staat bekend om zijn eenvoudige en functionele ontwerpen die vaak zijn geïnspireerd door de natuur. Scandinavische meubels zijn vaak gemaakt van lichte houtsoorten. Er wordt veel gebruik gemaakt van witte en beige kleuren om een ruimtelijk gevoel te creëren.

Deze minimalistische aanpak is ook zichtbaar in de inrichting van de ruimte. Er worden vaak maar een paar meubels gebruikt om de kamer in te richten en ze worden zo geplaatst dat er veel open ruimte ontstaat. Dit zorgt voor een rustige en serene sfeer in huis. Scandinavische ontwerpen zijn gericht op functionaliteit en comfort. Er wordt veel gebruik gemaakt van zachte stoffen zoals wol en katoen om een warme en gezellige sfeer te creëren.

Accessoires zijn een belangrijk onderdeel van het Scandinavische design. Vaak worden natuurlijke materialen gebruikt om accessoires te maken die passen bij de rest van het interieur. Planten worden vaak gebruikt om de ruimte te decoreren en te voorzien van een vleugje groen. Het gebruik van kunst en andere decoratieve elementen wordt tot een minimum beperkt om de eenvoudige en minimalistische uitstraling te behouden.

02 Natuurlijke materialen

De Scandinavische interieurstijl is een minimalistische stijl die zich richt op het gebruik van natuurlijke materialen. Deze materialen zijn een belangrijk kenmerk van de Scandinavische interieurstijl en worden vaak gebruikt om een warme en gezellige sfeer te creëren. Hout is het meest gebruikte materiaal in deze stijl en wordt vaak gecombineerd met andere natuurlijke materialen zoals leer, wol en linnen. Natuurlijke houtsoorten zoals berken en dennenhout worden vaak gebruikt om meubels te maken, terwijl leer wordt gebruikt voor stoelen en banken en wol en linnen voor textiel zoals kussens en dekens.

Beton is ook een veelvoorkomend materiaal in de Scandinavische interieurstijl. Beton wordt vaak gebruikt voor vloeren en wanden om een industriële uitstraling te creëren. Dit ruwe en natuurlijke materiaal wordt vaak gecombineerd met andere natuurlijke materialen om een evenwichtig en harmonieus geheel te creëren. Natuurlijke materialen worden ook vaak gecombineerd met strakke lijnen en minimalistisch design om een gevoel van eenvoud en rust te creëren.

Er wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid binnen de Scandinavische interieurstijl. Natuurlijke materialen zijn niet alleen mooi en warm, maar ook ecologisch verantwoord en hebben een lange levensduur. Dit past bij de Scandinavische levensstijl die gericht is op een eenvoudig en duurzaam leven.

03 Lichte kleuren

Lichte kleuren spelen een belangrijke rol in de Scandinavische interieurstijl. Deze kleuren worden gebruikt om een heldere en luchtige sfeer te creëren. Wit is de belangrijkste kleur en wordt vaak gebruikt als basis voor het interieur. Daarnaast worden er veel pastelkleuren gebruikt. Deze kleuren geven een zachte uitstraling en zijn goed te combineren met andere kleuren. Door het gebruik van lichte kleuren lijkt de ruimte groter en wordt er meer natuurlijk licht in de ruimte toegelaten.

Niet alleen worden er veel pastelkleuren gebruikt, maar ook veel natuurlijke kleuren, zoals beige, grijs en bruin. Deze kleuren worden vaak gebruikt in combinatie met houten meubels en accessoires. Door het gebruik van natuurlijke kleuren wordt er een rustige en warme sfeer gecreëerd in het interieur. Deze kleuren zijn tijdloos en passen goed bij de minimalistische stijl van de Scandinavische interieurstijl.

Een ander kenmerk van de lichte kleuren uit de Scandinavische interieurstijl is het gebruik van witte muren en plafonds. Dit zorgt voor een rustige en cleane uitstraling in het interieur. Het witte oppervlak weerkaatst het licht, waardoor de ruimte groter lijkt en er meer natuurlijk licht wordt binnengelaten. Daarnaast worden witte muren vaak gebruikt als basis, waardoor andere kleuren en materialen beter tot hun recht komen. Door het gebruik van lichte kleuren wordt er een rustige, kalme sfeer gecreëerd in het interieur van de Scandinavische interieurstijl.

04 Functioneel meubilair

De Scandinavische interieurstijl staat bekend om zijn functionele meubilair. Het meubilair is ontworpen met oog voor de behoeften van de gebruiker, en daarom zijn de meeste meubels niet alleen mooi, maar ook praktisch en veelzijdig. Een kenmerkend aspect van functioneel meubilair is de veelvuldige toepassing van opbergruimtes. Kasten, lades en planken zijn op slimme wijze geïntegreerd in het meubilair, wat zorgt voor een opgeruimd en georganiseerd interieur.

Binnen de Scandinavische stijl is er veek focus op comfort. De meubels zijn ontworpen om comfortabel en ergonomisch verantwoord te zijn, en het gebruik van zachte en warme materialen draagt bij aan de gezelligheid van het interieur. Zitmeubelen, zoals fauteuils en banken, zijn vaak voorzien van kussens en stoffen bekleding in neutrale tinten, zoals wit, grijs en beige.

De meubels in de Scandinavische stijl zijn vaak modulair. Dit betekent dat verschillende elementen van een meubelstuk kunnen worden aangepast of vervangen om het meubilair aan te passen aan veranderende behoeften of smaken. Modulaire meubels bieden flexibiliteit en veelzijdigheid, wat perfect past bij de praktische aard van de Scandinavische stijl.

05 Gezellige accessoires

Gezelligheid en comfort zijn belangrijke elementen in de Scandinavische interieurstijl, en dit komt tot uiting in de keuze van accessoires. Zachte en aaibare materialen, zoals wol en bont, worden vaak gebruikt om een gezellige en knusse sfeer te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een wollen plaid op de bank of een zacht bontkleed op de vloer. Ook kussens en kussenhoezen in verschillende texturen en patronen dragen bij aan de gezelligheid van het interieur.

Kaarsen zijn ook een veelvoorkomend accessoire in de Scandinavische interieurstijl. Ze brengen niet alleen warmte en sfeer, maar ook een gevoel van hygge – een Deens begrip dat staat voor gezelligheid en comfort. Kaarsen worden vaak gegroepeerd en geplaatst op tafels, vensterbanken en planken om een intieme en knusse sfeer te creëren.

Andere gezellige accessoires die vaak voorkomen in de Scandinavische interieurstijl zijn planten en bloemen. Natuurlijke elementen worden gewaardeerd en dragen bij aan de rustgevende en ontspannen sfeer van het interieur. Grote varens, potten met kruiden of een boeket wilde bloemen op tafel zijn allemaal populaire keuzes. Kortom, gezellige accessoires spelen een belangrijke rol in het creëren van een warme en gastvrije sfeer in een Scandinavisch interieur.

Meer inspiratie opdoen?

Meer inspiratie opdoen?

Benieuwd wat er allemaal mogelijk is en meer inspiratie opdoen? Vraag ons inspiratiemagazine aan boordevol trendy achterwanden!

 • 48 Pagina’s vol inspiratie

  48 Pagina’s vol inspiratie

 • Nieuwste trends

  Nieuwste trends

 • Geheel kosteloos

  Geheel kosteloos

Inspiratiemagazine aanvragen

Keukenglas X Scandinavische stijl

Een glazen keuken achterwand en een aluminium keuken achterwand passen goed bij de Scandinavische interieurstijl, die bekend staat om zijn lichte en natuurlijke uitstraling met minimalistische en functionele ontwerpen. Een glazen keuken achterwand geeft een ruimtelijk gevoel aan de keuken en zorgt voor een moderne touch. Het biedt ook de mogelijkheid om de natuurlijke lichtinval te behouden en de ruimte licht te houden, wat past bij de Scandinavische stijl.

Een aluminium keuken achterwand past ook goed bij de Scandinavische stijl vanwege zijn strakke, moderne en minimalistische uitstraling. Aluminium is duurzaam, sterk en gemakkelijk te onderhouden, wat past bij de functionaliteit van Scandinavisch design. Het kan gecombineerd worden met natuurlijke materialen zoals hout, wat ook een belangrijk element is van deze interieurstijl.