• Vrijblijvende offerte
  • Advies aan huis
  • Volledig gepersonaliseerd

Wordt breuk van een glazen keuken achterwand door de verzekering gedekt?

Hoewel onze glazen keuken achterwanden gemaakt zijn van gehard kristal glas en zo sterk zijn dat deze niet gemakkelijk zullen breken (filmpje verschil gehard en ongehard glas), krijgen we toch wel eens de vraag of een glazen keuken achterwand bij breuk wordt vergoed door de verzekering. We zouden hier graag volmondig ‘ja’ op willen zeggen, maar helaas is dat niet zo makkelijk. En natuurlijk is het belangrijk om na te gaan of je glazen keuken achterwand gedekt wordt bij schade. Want mocht het onverhoopt toch gebeuren, dan ben je in ieder geval verzekerd.

Opstalverzekering

Een breuk in de glazen keuken achterwand zou mogelijk vergoed kunnen worden door je opstalverzekering. Dit is echter afhankelijk van de polisvoorwaarden.
Een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) dekt namelijk schade aan spulletjes die vastzitten in en aan het huis en een glazen achterwand zit vast aan de achterwand van je keuken, en dus vast aan je huis. Er zijn echter 2 soorten dekkingen bij de opstalverzekering.

  • Dekking 1: De extra uitgebreid dekking. Alleen de voorvallen die in de polisvoorwaarden staan worden dan gedekt. Kijk dus goed of schade aan een glazen achterwand hierbij zit!
  • Dekking 2: De allrisk dekking. Deze dekking dekt alle schadegevallen, tenzij duidelijk staat aangegeven dat ze zijn uitgesloten. Dus kijk goed naar de uitsluitingen!

Glasverzekering

Een andere verzekering die een breuk in een glazen achterwand zou kunnen vergoeden is de glasverzekering. Soms zit er in de opstalverzekering een glasverzekering inbegrepen. Maar in de meeste gevallen is een glasverzekering een aanvullende verzekering die je apart moet afsluiten. Een glasverzekering dekt over het algemeen alleen schades aan glas dat is bedoeld om licht door te laten, dus in principe geen glazen keuken achterwanden. Het is echter gebleken dat voorwaarden van glasverzekeringen nogal eens verschillen. Bij de ene glasverzekering zijn bijvoorbeeld bijzondere glassoorten, zoals glas in lood, wel meeverzekerd. Maar bij andere verzekeraars weer niet. Voor glazen douchecabines, glazen gevelversiering, lichtdoorlatende dakplaten, glazen keuken achterwanden geldt hetzelfde. Soms worden zij wel vergoedt en soms niet.

Informeer bij je verzekering

Kortom: het is afhankelijk van de verzekering of breuk van een glazen achterwand wordt vergoed. Vraag dit dan ook goed na bij de verzekeraar. Alleen de verzekeraar kan aangeven of breuk van een glazen keuken achterwand al dan niet gedekt wordt door de opstal- en/of glasverzekering. Mocht dit zo zijn, laat dit ook zwart op wit zetten. Bij een mogelijke breuk van je keuken achterwand heb je dan altijd bewijs!

Opstal- en glasverzekering huurhuis

Huur je een huis dan is de verhuurder eigenaar van de woning en moet zich verzekeren voor schade aan de woning zelf. De verhuurder heeft meestal dus een eigen opstal- en glasverzekering.
Het afsluiten van een opstal- of een glasverzekering is dus over het algemeen niet nodig als je in een huurhuis zit, maar ook hier zijn uitzonderingen. Informeer dus goed bij je verhuurder. Is er wel een opstal- en/of glasverzekering? Dat is fijn, maar bekijk dan even de voorwaarden en sluit desgewenst een aanvullende verzekering af.

glasbreuk